Tuesday, December 6, 2011

Praktiline töö. Installatsiooni ja perfomansi ettevalmistamine ja esitlemine. Tallinn.

INSTALLATSIOON JA PERFOMANS


ÕHTUKLEIT

RADIATSIOON

TALULEIB

BUEGER HALLITUSEGA


MADONNA LAPSEGA

"V HLAM" EHK PRÜGISSE

DAAM LILLAS




Vaata infot Mainori kohta siin: http://www.mk.ee/

Mis on istallatsioon?Installatsioon (ingl. k. install – paigutama, asetama) on kunsti liik, milles tavaliselt esitatakse vaataja mingit valmispaigaldatud ruumilist kompositsiooni. Lisaks sellele on levinud heliinstallatsioonid ja videoinstallatsioonid, milles esitatakse vastavalt helisid või videomaterjali.

Tihti on installatsiooni raske eristada (kaasaegsest) skulptuurist. Klassikalises mõttes skulptuur kasutab kas modelleerimist (savi), valamist (pronks) või väljapuhastamist (marmor), installatsioon võib koosneda lihtsalt ruumis asuvatest omavahel kombineeritud esemetest. Kaasaegse skulptuuri puhul on vahe tegemine keerulisem, see sõltub pigem autori või vaataja otsustusest (vt ka institutsionaalne kunstiteooria). Mõne traditsiooni kohaselt loetakse installatsiooni ruumiga seotuks, samas kui skulptuuri võib põhimõtteliselt eksponeerida suvalises ruumis. Ka see eristus on paljudel juhtudel vaieldav.

Installatsioonil võib puududa objekt kui selline, nn videoinstallatsiooni korral esitatakse vaatajale videokujutisi. Erinevalt videokunstist moodustub installatsioon ruumis koosmõjus ruumi, teiste videode või mingite objektidega, videokunstis on teos video ise. Heliinstallatsioon erineb muusikateosest tavaliselt selle poolest, et oluline ei ole mitte helidest tekkiv meloodia või rütm, vaid moodus, kuidas helid üksikult ja koos kõlavad, kuidas toimub nende omavaheline interaktsioon.

Mis on perfomans?Performance on tegevuskunsti liik, milles kunstniku juhatusel (vahel ka publiku osalusel) luuakse (improvisatsiooniline) etendus.

Häppening (inglise keeles happening - sündmus, ka juhtumine, toimumine) on tegevuskunsti liik, milles kunstnik loob sündmuse, etenduse, milles tihti osaleb publik.

Teatrietendusest eristab häppeningu tavaliselt süžee puudumine, mingid sündmused kunstniku juhtimisel lihtsalt juhtuvad, mõjutades sellega publiku reaktsioone, mis omakorda mõjutavad häppeningu kulgu.

No comments:

Post a Comment