Monday, October 31, 2011

PABERKROHV






Vanapaberist seinakattematerjal sisetingimustesse. Majapidamises tekkivaid paberijääke (vanad ajalehed, koopiapaberid, kriitpaberil reklaamtrükised, munarestid, pappkastid jms) on võimalik siseviimistluses ära kasutada. Segu võib vastavalt soovitud omadustele täiendada metüültselluloosi, kriidi või kaoliiniga.
Paberkrohv on soe, vastupidav ja heli isoleeriv. Paberkrohvi ei soovitata kasutada niisketes ja külmades ruumides, eriti ettevaatlik olla, kui paberkrohv on tehtud ilma booriühenditeta tselluvatist või vanapaberist.

Paberkrohvi omadused:
+
loodussõbralik
dekoratiivne
soojustavate omadustega
helikindel
reguleerib toas niiskustaset
õhku läbi laskev
odav
lihtne paigaldada

kuivab kaua
aeganõudev, kui ise vanapaberist valmistada
ilma booriühenditeta võib hallitama minna
booriühendid kuivatavad paigaldamisel nahka

PABERKROHVI OMADUSED OLENEVALT KOMPONENTIDEST

Vanapaberi tükid või tselluvatt:
+
Soe ja pehme pind.

Krobeline ja poorne pind. Raske seina panna, sest segu on rabe ja võib pudiseda.

Lisandiks metüültselluloos:
+
Segu plastsem: seisab paremini koos, lihtsam seina panna, saab siledama pinna.

Külmem ja tihedam kui ainult paberist pind. Hiljem raske käsi puhtaks saada.

Lisandiks kaoliin või kriit:
+
Segu plastsem: lihtne seina panna, kerge voolida, saab siledama pinna.

Külmem ja tihedam kui ainult paberist pind. Hiljem raske käsi puhtaks saada.

KOMPONENDID

Kaoliin – valge savi. Kasutatakse kohupiimavärvis täiteainena, muudab värvi läbikumavamaks ja plastsemaks.

Metüültselluloos – puidust valmistatud liimaine. Kasutatakse tapeediliimina ja sideainena liimvärvides. 100 g metüültselluloosile lisada ca 5 liitrit vett.

Booriühendid – boori soolad, kasutatakse soojustusmaterjalides tulekindluse tõstmiseks ja hallituse vastu. Ei lendu ega ole inimesele toksilised, kuivatavad nahka.

Tselluvatt – jahvatatud vanapaber. Saadaval booriühenditega ja ilma, halli ja valget. Kasutatakse soojustuseks, puhutakse märjalt seina.

PABERKROHVI VALMISTAMINE

Paneme kortsutatud ajalehepaberi vette ja purustame käsitsi muljudes, pigistame saadud massist suurema vee välja, lisame kriidi ja pisut kuiva metüültselluloosi. Sõtkume korralikult läbi ja mõne minuti möödudes on segu valmis seina panemiseks. Paksem paber on soovitav enne väikesteks tükkideks rebida ja üle öö leotada. Paksema paberi puhul jääb ka struktuursem ja robustsem pind.

Vanapaberi asemel või sellele täiendavalt võib kasutada ka tselluvilla. Siis on lihtsam valmistada esmalt liimainest leiges vees kliister, kuhu lisada kriit ja tselluvill. Valmis segu püsib pätsikesena koos, ei valgu laiali ega murene.

Krohvitav pind ei vaja erilist eeltöötlust, aluspinnaks sobib igasugune seinapind. Suuremate pindade lauskatmisel on hea ruutmeetrisel katselapil kindlaks teha ligikaudne materjalikulu. Kõiki komponente on võimalik segusse vajadusel hiljem juurde lisada. Segu kantakse seinale käsitsi, võib kasutada ka kellut ja liipe.

Nende samade komponentide kogustega varieerides saab valmistada plastiliini taolise kõvastuva massi, millega on mugav parandada auke-pragusid kõikide naturaalsete materjalide puhul, valmistada reljeefseid dekoratiivelemente (n: katteid juhtmetele, peegliraame) või imitatsioone jne. Väga hästi sobib lastele voolimiseks.

Paberkrohvi saab toonida pigmentidega valmistamise käigus või hiljem üle värvides. Pigmente lisada mitte üle 10% mahust. Värvimiseks sobivad kohupiimavärv, tempera, õllelasuur, linaõlivärv jms. Samuti võib pinda hiljem vastavalt soovile õlitada või vahatada. Põnevama pinna saamiseks võib paberkrohvi segusse lisada liiva, kivikesi, saepuru, takku, õlgi, puulehti või taimetükke vms. Samuti võib märja krohvi sisse suruda fotosid, joonistusi, pitsi, lilli, klaasikilde, erinevaid väikseid või kergeid objekte vms.


Allikas:
http://www.majatohter.ee/



MIS ON PABERKROHV?
allikas:
http://www.renoveeri.net/

Pinnakatte materjalina siseviimistluses on võimalik äraviskamisele kuuluvaid paberjääke ära kasutada. Paberkrohviks on vaja vanu ajalehti, koopiapabereid, kriitpaberil reklaamtrükiseid, munareste jms.

Paberkrohvi massiks on vaja:
sooja vett
metüültselluloosi
soovi korral kriiti
paari laiemat anumat, kus segu sõtkuda

Paneme kortsutatud pabermaterjali vette ja purustame käsitsi muljudes, pigistame saadud massist suurema vee välja, lisame kriidi ja pisut kuiva metüültselluloosi. Sõtkume korralikult läbi ja mõne minuti möödudes on segu valmis seina panemiseks. Krohvitav pind ei vaja erilist eeltöötlust, aluspinnaks sobib igasugune seinapind. Suuremate pindade lauskatmisel on hea ruutmeetrisel katselapil kindlaks teha ligikaudne materjalikulu. Kõiki komponente on võimalik valmis segusse vajadusel hiljem juurde lisada.



Vanapaberi asemel või sellele täiendavalt võib kasutada tselluvilla. Siis on lihtsam valmistada esmalt liimainest külmas vees kliister, kuhu lisada kriit ja tselluvill.Valmis segu püsib pätsikesena koos, ei valgu laiali ega murene. Seinale kantakse käsitsi.

Paberkrohv on soe, vastupidav ja heli isoleeriv. Seda saab toonida pigmente lisades valmistamise käigus või hiljem üle värvides. Väga niisketes ruumides ei ole soovitatav kasutada paberkrohvi.

Nende samade komponentide kogustega varieerides saab valmistada plastiliini taolise kõvastuva massi, millega on mugav parandada auke-pragusid kõikide naturaalsete materjalide puhul, valmistada reljeefseid dekoratiivelemente (nr. katted juhtmetele) või imitatsioone jne.Väga hästi sobib lastele voolimiseks.
Koostanud juhendaja Ingrid Kukk

No comments:

Post a Comment